woensdag 26 september 2007

Blijf Rustig

De hele avond baby’s en peuters gered van de verstikkingsdood doordat ze een pinda hebben doorgeslikt. In het geheel. De pinda past op de luchtpijp zoals de kurk op de fles. De peuter wordt afgesloten van alles. Verkeert in een vacuüm. En kan dus gemakkelijk in een hoekje, achter je rug, zitten stikken.
Blijf rustig.
Vertrouw op het nooit getraceerde zintuig dat je op dát moment het hoofd laat omdraaien. Omdat het aan de stilte ruikt, voelt, hoort dat er ‘ergens iets niet goed gaat.’
Bij de baby, die zelf nog geen pinda kan pakken en gewoon in zijn wieg ligt te stikken, was de pinda in de mond gestopt. Door wie?
Dat is van later belang.
Slaan op die rug, duwen op het zachtje plekje onder de borstkas en als dat niet werkt, blaas die smerige pinda door de pijp. De pinda zal in één long terecht komen en later operatief verwijderd moeten worden.
Blijf rustig.
Lukt dit allemaal niet: de peuter wordt blauwer, de luchtpijp zit nog steeds potdicht, het hart pompt al bijna 1 minuut zonder zuurstof, pompt het eigenlijk nog?, je bent alleen met de peuter, je hebt nog geen kans gezien om 112 te bellen. Blijf rustig. Heb gewoon vertrouwen.

1 opmerking:

Anoniem zei

het is niet niks om moeder te zijn...
blijf rustig
komt allemaal goed,
zeggen ze dan.
en het is waar!
een moeder