maandag 24 augustus 2009

Wereldreis

Voordat Jeetje verplicht naar school moet, gaan we op wereldreis. Nu ja, niet de hele wereld. Een klein wereldreisje van een maand of drie. Een werelddeeltje verkennen, dan toch op z'n minst. Reisverhalen zal ik schrijven en man besteedt zijn werk een tijdje uit. Aan Jeetje zal het niet liggen. Haar kun je geen groter plezier doen dan slapen in nieuwe vreemde bedjes op nieuwe vreemde plekjes. Aan mij ligt het ook niet. Mijn leven lang denk ik al aan 'de wereldreis'. Een globetrotter in mijn hoofd ben ik. Maar daar komt verandering in. Ik stap zo het grote hoofd uit, hop, en daar sta ik.
Ooit stond ik ergens in Cambodja. Daar was het voor iedereen duidelijk dat ik een buitenstaander was. En de sociale codes niet precies kende. Niemand keek daar raar van op. Of juist iedereen keek raar op. Het was vrijheid. Dat ik niet eens probeerde te doen alsof ik erbij hoorde. Afgelopen weekend waren we op de hoge Veluwe. Ook een mooi gebied. Daar heb ik een tijdje door de Spar in Otterlo gedwaald. Een heel ander universum. Waar de verhoudingen ook meteen duidelijk waren. Ik wilde er bijna niet meer weg. Zo vrij voelde ik me.

6 opmerkingen:

Jan zei

Allemaal prachtig, maar waarom schrijf je 'nu ja'? Dat klinkt zo vies. Waarom niet gewoon 'nou ja'?

Elke zei

Nu je het zegt. Nu ja. Ik schrijf dat tegenwoordig vaker. Vroeger altijd nou ja.
Ik vind het misschien allebei niks. Nu ja niet en nou ja niet. Geef me iets fijners.

louter zei

een heel stoer plan.

Jan zei

Een alternatief? Geen idee.

Louiza zei

Heel toevallig (of niet) kreeg ik ik jouw bundel het besluit van Dola Korstjens in handen. Ik las het en dacht: hé,hé eindelijk verhalen die het leven beschrijven zoals het is. Misschien is die herkenning iets om mij zorgen over te maken, maar het was ook een verademing om te lezen hoe onduidelijk en absurd het leven kan zijn. Ik ben jaloers op je de manier waarop jij dat op papier hebt kunnen zetten... Complimenten!

Louiza

Elke zei

Louiza, wat leuk om te horen. Dank je.
Volgens mij hoef je je geen zorgen te maken. Zo is het leven toch ook?