maandag 16 november 2009

Winterverhalen 2010


Kijk eens wat een leuke bundel er uit is: De wintercollectie.

9 opmerkingen:

Cathelijne zei

Nou zeg, en wat goedkoop! Staat er iets nieuws van je in?

Elke zei

Ja, precies. Goedkoop. Dat wil de mens misschien wel betalen. Er staat een verhaal van mij in dat alleen een keer in Bunker Hill gestaan heeft. Ik ben zelf wel content met het verhaal. Al is het wat triestig.

Cathelijne zei

Hm. Nieuw Amsterdam grossiert in oude verhalen? (ga er nu vanuit dat de andere verhalen ook in hergebruik zijn) Kan ook niet anders natuurlijk, voor dat geld. En gelukkig ken ik jouw verhaal nog niet.

Elke zei

Cathelijne, het gros van de mensheid heeft m'n oude verhalen nog niet eens gelezen! B.v. Het besluit van Dola Korstjens. En de literaire tijdschriften worden opgeheven omdat ze te weinig lezers hebben.
Voor wie moet je dan steeds nieuwe verhalen schrijven? Het is juist goed dat Nieuw Amsterdam dit doet.

Cathelijne zei

Maar de fans balen. Van de zomer, bij NA live, hoorde ik veel ouwe verhalen van schrijvers en dacht: daar hoef ik dus niet meer naartoe.

Elke zei

Cathalijne, hoorde je nog meer ouwe verhalen. Of heb je alleen mijn verhaal dubbel gehoord? Zo erg moet dat niet zijn zeg! Ik vind het altijd wel wat hebben om iets vaker te horen. Behalve als ik iets slecht vind.

Cathelijne zei

Ja, er waren meer oude verhalen. Als ik een verhaal wil herlezen doe ik dat net zo lief thuis. De meerwaarde van zo'n evenement zou moeten zijn: nieuwe verhalen.

Elke zei

Dat is altijd leuk natuurlijk. Nieuwe verhalen.
Maar het moet ook al een grote attractie zijn om de schrijver in levende lijve te zien voordragen, toch?

En de schrijver dient betaald te krijgen voor het schrijven van een nieuw verhaal. Want dat is best wat werk.
En een schrijver krijgt alleen betaald voor een nieuw verhaal als het ergens gedrukt wordt. Niet als hij het alleen maar voorleest.
En als het ergens gedrukt wordt, kan het ook al gelezen zijn.
Dat is het punt. Ik ken niemand die alleen voor een voordrachtavond iets nieuws schrijft. Behalve als je toevallig iets hebt liggen. Of nog ergens aan bezig bent en iets uit wil proberen. Maar het is ook niet altijd even leuk om iets uit te proberen als je voordraagt. Soms wil de schrijver ook een beetje zekerheid. Of twee keer hetzelfde uitproberen.
Zo.

Marieke Groen zei

Ik heb je verhaal gelezen (ik lees er elke ochtend één, bij het ontbijt), oud of nieuw, ik vond het mooi!